homepage blog decoratieve verftechnieken
  decoratieve verftechnieken - patineren
       


Patineren

Patineren met patina is, net als het verouderen met antiekwas, een methode om een verflaag een wat ouder aanzien te geven. Er zijn echter wel een paar verschillen tussen de beide technieken.

- Met patineren kun je een iets verfijndere afwerking verkrijgen.
- Patineren is (in tegenstelling tot afwerken met antiekwas) geschikt voor   zitmeubelen.
- Patineren kan gemakkelijker toegepast worden op grote meubelen   zoals kasten, of andere grote oppervlaktes zoals muren.
- Patineren leent zich beter voor een voorwerp met reliëf.

In mijn boek leg ik uit hoe de verschillende technieken moeten worden toegepast en hoe je kunt bepalen welke techniek voor jouw project geschikt is. Ook op onze website www.verftechnieken.nl vind je uitgebreide uitleg en veel producten om te patineren.

Patineren met kant-en-klaar patina
Er zijn diverse merken die een kant-en-klaar patineerproduct op de markt brengen. Bij sommige hobbywinkels is patina ook in kleinere potjes verkrijgbaar, meestal op terpentinebasis. Maar voor onze doeleinden (het bewerken van grotere accessoires of meubelen) is dit minder geschikt. Kant-en-klaar patina op waterbasis, gekleurd met authentieke schilderspigmenten, is verkrijgbaar in onze webshop. Dit product is uitermate geschikt om kasten, stoelen of andere accessoires een prachtige doorleefde look te geven. Om het mooie matte uiterlijk van doorleefd brocante te behouden, kun je dit afwerken met speciale extra matte decoratievernis.

Patineren met glaceerverf
Glaceerverf is een transparant, traagdrogend medium waaraan kleur is toegevoegd. Het wordt gebruikt voor allerlei decoratieve effecten en is ook heel geschikt om mee te patineren. Er zijn verschillende merken, die elk weer hun eigen gebruiksaanwijzing hebben. Groot voordeel van patineren met glaceerverf is dat je je eigen kleur kunt mengen en dat het mengsel traag droogt zodat je op je gemak effecten kunt aanbrengen.
Glaceerverf in de webshop >

Patina zelf maken
Als je al wat ervaring hebt en dus sneller kunt werken, kun je prima werken met een eigengemaakt mengsel van verdunde verf. Ik geef er de voorkeur aan om zelf het patineermengsel te maken, met als grootste voordeel (naast kostenbesparing natuurlijk) dat je niet afhankelijk bent van de gebruikelijke kleur bruin die de meeste kant-en- klaar producten hebben. Want, net als bij het verouderen met antiekwas, kun je met allerlei verschillende kleurcombinaties experimenteren.

Boek Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten
Bovenstaande techniek en alle andere antiekeffecten komen uitgebreid aan de orde in het boek 'Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten'.
In dit boek laat ik je zien dat je met verf, kwast, was, kaarsvet, schuurpapier en allerlei zaken die in de meeste huishoudens wel te vinden zijn, je spullen heel gemakkelijk een oude ‘look’ kunt geven.

Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten is een sfeervol en handig boek met stap-voor-stap beschrijvingen en boordevol kleurenfoto's voor € 19,95.
Bestel in de webshop >

 

home
antiekeffecten
doorschuren
antiekwas
kalkwas
whitewash
patineren
craqueleren
meubels verven
ondergrond
verfsoorten
krijtverf
kalkverf
decoreren

naar de webshop
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
rss feedrss feed
bestel