homepage blog decoratieve verftechnieken
  decoratieve verftechnieken - decoreren van meubels, vloeren en muren
       


Decoreren van meubels, vloeren en muren

Als je een meubelstuk of accessoire hebt opgeknapt en bewerkt met een verftechniek, is het meestal al zo opgeknapt dat je helemaal tevreden bent. Toch is het soms leuk om het nog extra te decoreren door wat decoraties of decoratieve effecten aan te brengen door middel van decoupage, sjablonen, stempels of patronen. Een gesjabloneerde tekst of een gestempeld ornament kan een stoel of kast (of een muur) helemaal afmaken.

Decoupage
Decoupage is een techniek die al in de 18e eeuw werd toegepast om het interieur te verfraaien. Bij deze techniek worden decoratieve afbeeldingen op meubels, wanden of accessoires geplakt en met een aantal lagen vernis afgewerkt. Het was in vroegere eeuwen een geliefde hobby voor welgestelde dames. Hoewel dit nu wat tuttig klinkt, kun je er echt leuke dingen mee doen. Ik gebruik graag kopieën van illustraties, ansichtkaarten of afbeeldingen uit oude boeken waar geen copyright meer op zit. Op rommelmarkten kom je soms de mooiste ansicht-kaarten, bidprentjes, kerstkaartjes of oude boeken tegen die je voor dit doel kunt gebruiken.

Sjabloneren
De sjabloneertchniek kennen we ook al van lang geleden. In vele oude gebouwen kun je nog oude gesjabloneerde sierranden en ornamenten zien. Gezien de populariteit van ornamentmotieven op behang, textiel en accessoires, kun je je ook nu nog allerlei decoratieve mogelijkheden voorstellen met sjablonen. In woonbladen zie je ook regelmatig teksten op meubels, muren en accessoires. Je kunt zelf teksten uitprinten en snijden en deze uitsnede als sjabloon gebruiken. Hierbij is het belangrijk dat je tussen bepaalde letters zoals de 'e' en de 'o' bruggen houdt. Zie het voorbeeld op de foto hiernaast. Hoe het sjabloneren in z'n werk gaat en waar je op moet letten bij het zelf ontwerpen en snijden van sjablonen leg ik uit in mijn boek.

Foliesjablonen
Een folie-sjabloon heeft oneindig meer mogelijkheden dan een gewoon sjabloon. Door de slimme samenstelling biedt het ongekende decoratieve toepassingen. Beperkingen in het ontwerp als gevolg van de 'bruggen' zijn er niet. Teksten in allerlei lettertypes, decoratieve ornamentpatronen, sierranden, bloempatronen of gecompliceerde ontwerpen, bijna alles is mogelijk. Meer over folie-sjablonen >

Stempels
Ook met stempels kun je leuke effecten bereiken. Niet alleen op meubels of accessoires, maar ook op gordijnen, lampenkappen e.d. Je kunt ze zelf maken, maar Amazona heeft bijvoorbeeld ook heel veel keus in decoratiestempels. Met een verfrollertje rol je de stempel dun in met verf. Vervolgens aanbrengen op de ondergrond en enkele seconden stevig aandrukken. Het is wel goed om dit eerst te oefenen op papier.

Patroonrollers
Nog zo’n geweldige uitvinding die zelfs al in de tijd van onze opa’s en oma’s werd gebruikt; de patroonroller. Ook het werken met een patroonroller is een kwestie van uitproberen en de slag te pakken krijgen. Je kunt een muur decoreren, maar ook op tafelbladen, panelen, kastdeurtjes en zelfs ramen kun je je helemaal uitleven.

Boek Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten

Bovenstaande techniek en alle andere antiekeffecten komen uitgebreid aan de orde in mijn boek 'Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten'.
In dit boek laat ik je zien dat je met verf, kwast, was, kaarsvet, schuurpapier en allerlei zaken die in de meeste huishoudens wel te vinden zijn, je spullen heel gemakkelijk een oude ‘look’ kunt geven.

Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten is een sfeervol en handig boek met stap-voor-stap beschrijvingen en boordevol kleurenfoto's voor € 19,95.

Bestel in de webshop >

 

home
antiekeffecten
doorschuren
antiekwas
kalkwas
whitewash
patineren
craqueleren
meubels verven
ondergrond
verfsoorten
krijtverf
kalkverf
decoreren

naar de webshop
 
 
   
 
 
 
 
 
rss feedrss feed
bestel