homepage blog decoratieve verftechnieken
  decoratieve verftechnieken - whitewash
       


Whitewash

Whitewash is een geweldige techniek om meubels, vloeren of accessoires een mooie gebleekte uitstraling te geven.  
Vroeger werden houten meubelen, muren en vloeren vaak bewerkt met kalk. Dit deed men ondermeer omdat kalk een ontsmettende werking had. De kalk trok in de nerven van het hout en gaf een prachtig gebleekt effect. Het nabootsen van dit effect, ook wel white wash genoemd, kun je op allerlei verschillende manieren bewerkstelligen. In mijn boek leg ik uit hoe de verschillende whitewash technieken moeten worden toegepast en hoe je kunt bepalen welke whitewash techniek voor jouw project geschikt is.

Meer over alle whitewash technieken en producten vind je op onze uitgebreide pagina over whitewash >

Whitewash, of kalken met kalkwas
Na een bewerking met kalkwas krijgt een houten meubel een geheel andere uitstraling. Veel lichter, luchtiger en verfijnder. Eikenhout is heel goed te bewerken met deze techniek omdat dit een open nerfstructuur heeft. De kalkwas trekt in de nerven en geeft het hout een prachtig gebleekt uiterlijk. Kalkwas is niet geschikt voor houtsoorten met een dichte structuur, daar kan de was zich niet in hechten.

Kalken met kalkpasta
Kalkpasta is een waterverdunbaar product om onbehandeld of gebeitst hout te kalken. Het is, net als kalkwas, niet geschikt voor harde houtsoorten.

Whitewash technieken voor een praktische toepassing
De onderstaande technieken zijn geschikt voor het whitewashen van meubelen of vloeren die je om allerlei praktische redenen niet met kalkwas wilt behandelen. Deze technieken zijn daarom bij uitstek geschikt als je het werk naderhand wilt kunnen beschermen met een aantal laklagen. Denk aan werkbladen in keukens, trappen of vloeren. Ook voor een dichte houtsoort met weinig nerf is dit de betere keus.

De simpelste manier om te whitewashen is door te werken met verdunde Abbondanza krijtverf. Je kunt zowel de kleur Pure White als Old White gebruiken. Gewoon aanbrengen met een kwast en uitvegen met een doek in de richting van de houtnerf.

Met glaceerverf maak je een whitewash mengsel maken, door het glaceermedium (Polyvine Classico) te kleuren met witte krijtverf. Glaceerverf blijft lange tijd (tot ca 1 uur) bewerkbaar.

Polyvine verniswas wit tenslotte, is een relatief nieuw en geweldig product met de voordelen van vernis, maar met de authentieke uitstraling van was. Dit product is overigens ook in andere tinten verkrijgbaar. Wij hebben alle Polyvine kleuren op voorraad.
Verniswas wordt gewoon aangebracht met een kwast en eventueel uitgeveegd met een doek, in de richting van de nerf. Je hoeft het niet verder af te werken.

Vergrijzen, old wood effect
In plaats van een wash of glaceermengsel te maken met witte krijtverf, kun je ook een kleur als Taupe, Loam of Cley uit de Abbondanza verflijn gebruiken. Op die manier kun je met dezelfde technieken ook een prachtig vergrijsd of verweerd effect toepassen. Dit is tegenwoordig erg populair onder de termen weathered wood of old wood. Je ziet ook vaak vergrijsde tafelbladen met een wit geschilderd onderstel. Verder is Polyvine verniswas in de kleur Notelaar, of Notelaar gemengd met Grijs ook geweldig hiervoor.
Meer lezen? Bekijk onze pagina over het vergrijzen van hout >

Boek Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten
De whitewash techniek en andere verftechnieken komen uitgebreid aan de orde in het boek 'Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten'. In dit boek laat ik je zien dat je met verf, kwast, was, kaarsvet, schuurpapier en allerlei zaken die in de meeste huishoudens wel te vinden zijn, je spullen heel gemakkelijk een oude ‘look’ kunt geven.

Decoratieve Verftechnieken, Antiekeffecten is een sfeervol en handig boek met stap-voor-stap beschrijvingen en boordevol foto's, voor € 19,95.

 

home
antiekeffecten
doorschuren
antiekwas
kalkwas
whitewash
patineren
craqueleren
meubels verven
ondergrond
verfsoorten
krijtverf
kalkverf
decoreren

naar de webshop
 
   
 
 
   
 
 
 


Glaceerverf om te whitewashen of andere decoratieve technieken toe te passen.

 
 
bestel